0628765177 helma@bijmezelf.nl
  • Je hebt zoveel contact met anderen als je hebt met jezelf

Ieder moet zelf voldoende licht en voeding krijgen, zodat de liefdesrelatie gevoed blijft.


In een intense relatie, zowel in werk als liefde wordt alles uitvergroot; verlangen, blijdschap, verwachtingen, teleurstellingen en kwetsingen. Maar…wat zijn reële verwachtingen? Hoe blijf je in contact? En hoe zorg je voor jouw behoeften binnen jullie relatie? Ten diepste verlangt iedereen naar veiligheid en verbinding in een liefdesrelatie, terwijl je ook ‘jezelf’ wilt zijn. Dat hebben we allemaal nodig – verbinding en op eigen benen staan. Voor verbinding wil je weten: Ben je er voor mij als ik je echt nodig heb? Accepteer je mij al ben ik anders dan jij denkt of wilt? En als we ruzie maken? Voor jezelf wil je weten dat je je eigen plek hebt en dat je jouw behoeftes kent en er zorg voor draagt. Als de verbinding lastig wordt (bij ruzie, terugtrekken of kritiek leveren) wordt het onveilig. Dan zijn er drie basis overlevingsreacties: aanvallen, terugtrekken of bevriezen. Zo verbreken jullie beiden het liefdescontact. Ieder strijdt op eigen manier om het contact te herstellen. Vaak bereik je het tegenovergestelde … je maakt het onveilig voor elkaar. Ik begeleid partners om intiemer en onafhankelijker ten opzichte van elkaar te staan. Vanuit eigenheid en liefde de relatie in beheer nemen. ‘In beheer nemen’; betekent het ‘zorg dragen voor’ & ‘met open handen en armen ontvangen en aanvaarden’. Of je wilt of niet soms is er stront aan de knikker. 20/80 regel Ik hanteer de stelregel: in gedoe tussen geliefdes speelt maar 20% van de ruzie daadwerkelijk tussen beiden. 80% van de emotionele lading zijn onvervulde behoeftes en verlangens van een jong kind, die een grote impact hadden en ons zodanig emotioneel ‘bedraad’ hebben. Die bedrading onderzoeken is de weg van werkelijk ‘volwassen mens’ worden en brengt nabijheid binnen jezelf en daardoor ook tussen geliefdes. Je neemt verantwoordelijkheid voor je eigen kindstukken.
Hoe heb je contact met elkaar? Heel vaak hoor ik “Het voelde als thuiskomen, onze eerste tijd samen” als ik vraag naar hoe het begin van de liefdesrelatie voelde. Moeiteloos, begrepen, gezien, geliefd en veilig gevoeld. Mij raakt de onbevangenheid ervan. Die openheid en van vanzelfsprekend bij elkaar binnen komen en laten binnenkomen. Ten diepste heb je de deuren van je hart opengezet en komt die liefde ook binnen voor jezelf. Je bent bij jezelf, thuis aangekomen. Dat is Zijn. De liefde en jullie contact heeft je bij jezelf thuis gebracht. Dat voel je lijfelijk in je bedrading. Dat dringt in alle vezels door. Voelt vaak trillend omdat t doortrilt in alle vezels. Trillen voelt emotioneel als er is angst. Zo is onze bedrading emotioneel gemaakt. Dus komen er ook angsten en onzekerheden boven. Dat IS normaal. Alles dat leeft kent een ritme van openen en sluiten. Bovendien voel je je ook afhankelijk van de nabijheid van de ander om open en liefdevol te kunnen zijn. Elkaar bewust liefdevol aanraken heeft heel veel impact op je bedrading.  Met woorden, met aandacht, met lijfelijke aanraking. Een heel mooie manier is omhelzen. Langdurig in een omhelzing staan, zonder spreken, gewoon ademen. Tijd nemen om samen te zijn. Beseffen dat je anders bent. In liefde voor je waarheid leren strijden.   …voor meer info kijk onder Op avontuur
Hoe sta je binnen een relatie op eigen benen? Meer dan waar dan ook, komen in liefdesrelaties alle verlangens over contact en liefde naar boven. De kern is een diepe behoefte aan liefde en aandacht die je vroeger zo nodig had. Soms kreeg je die niet Zo begint de liefdesrelatie vaak; dat je precies lijkt te ontvangen waar je zo behoeftig naar bent. Op eigen benen staan binnen een relatie betekent dat je bewust wordt van de behoeftigheid van jezelf. En daar in eerste instantie zelf voor zorgen. Dat zijn we niet gewend. Liefde toont zich voor ons vaak als we ons veilig weten en het gevoel hebben dat de ander wel voor ons zorgt…en met name voor het kwetsbare behoeftige jonge deel. Die verborgen contracten boven tafel krijgen vergt rust en her-ijking. Kan ook angst boven brengen over je nut als je niet meer zorgt. Tegelijkertijd mag je ook alle stevigheid en kracht jezelf toeeigenen. Ik merk dat veel geliefdes binnen hun relatie, omwille van het samenzijn, de individuele eigenheid en kracht iets inhouden. Er is zo veel misverstand over wat relateren inhoudt en wat liefde is.
Je hebt zoveel contact met anderen als je hebt met jezelf

Pin It on Pinterest